Events

Events

2023. October 14., Saturday, 18:00

Femspace Graz – Író-olvasó találkozó Durica Katarinával – Café Liebig

Grazban és a környékén élő hölgyek figyelem!Egy nagyon különleges, felolvasóesttel egybekötött író-olvasó találkozóra hívunk titeket. A Femspace Graz októberi vendége Durica Katarina szlovákiai születésű, Brüsszelben élő író, újságíró, aki dokumentumregényeiben nem fél a kifejezetten nőket érintő kemény és gyakran tabusított témákat feldolgozni, vagy egyszerűen csak a női áldozatok szempontjából bemutatni, legyen az béranyaság, petesejtdonáció, nemi erőszak vagy prostitúció.Alapvető emberi jog-e a gyerek? Hol van a kiszolgáltatottságnak az a határa, amitől egy nő áruba bocsájtja a méhét? Pénzzel minden megoldható? Komoly dilemmák, nagyon izgalmas beszélgetés, ne hagyjátok ki!Regisztráció: https://bit.ly/3F1eSIqA helyszínen természetesen meg lehet vásárolni Durica Katarina könyveit:Szlovákul szeretni (2016)
A rendes lányok csendben sírnak (2018)
Városi rókák (2020)
Mennyit adtál érte? (2022)„A rendes lányok csendben sírnak“ című könyvrőlA „Mennyit adtál érte?“ című könyvről

2023. October 13., Friday, 18:00

Itthon-otthon? Menni vagy maradni – A bátorságról – Loffice Wien

Menni vagy maradni? Ha az ember külföldre költözést tervez, ez az egyik legnehezebb kérdés lehet az életében.
7 éve, mióta a Femspace Egyesület létrejött, nők százait ismertük meg, akik elhagyták szülőföldjüket és külföldön építették fel újra az életüket.
Szerelem, kalandvágy, üldöztetés, csalódás, jobb élet reménye, kilátástalanság… csak pár indok abból a számtalan történetből, amit akkor hallottunk, amikor azt kérdeztük, ‘Miért költöztél külföldre?’.Az októberi hónapban ezt a Menni vagy maradni-t mint igazán nehéz, de megkerülhetetlen témát boncolgatjuk – ez pedig ebben a bécsi környezetben a lehető legautentikusabb lesz.Regisztráció: https://bit.ly/3tfGzufEzen az #itthonotthon estén 4 híres hölgy lesz a vendégünk, akiknek élete nem csak szülőhazájukkal, hanem a külföldi élettel is összefonódott.N.Tóth Anikó: A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének oktatója. 1985 óta publikál novellákat, meséket, recenziókat, esszéket, tanulmányokat, interjúkat különféle szlovákiai magyar (Új Szó, Könyvjelző, Irodalmi Szemle, Kalligram, Opus, Partitúra) és magyarországi (Új Forrás, Bárka, Jelenkor, Élet és Irodalom, Új Dunatáj, Palócföld, Csodaceruza) lapokban. Írásai több antológiában szerepeltek. Alapítója tagja volt az Iródia csoportnak. A Szépírók társaságának tagja.Al Ghaoui Hesna: Riporter, Prima Primissima díjas újságíró, televíziós riporter, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országból, köztük számos háborús terepről tudósított. Ahol megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatását, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón és saját magán is. Elkezdett alaposabban foglalkozni a témával, kutatókat keresett fel, hogy megtudja, mi történik az agyunkban, az izmainkban, amikor félünk, és világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan vehetjük észre, ha a félelem alattomosan elkezdi irányítani a szokásainkat, a viselkedésünket.Durica Katarina: író, újságíró, Budapesten szabadúszó újságíróként dolgozott, azóta is rendszeresen készít nőket érintő témakörökben riportokat, interjúkat. A magyarországi ELLE magazin hasábjain jelennek meg írásai 2013-tól, 2011-2013 közt az Index-nek tudósított több szlovákiai politikai eseményről. Írásai jelennek meg többek közt a National Geograghic, WMN, Index, a szlovákiai magyar Új NŐ havilap felületein.Bandor Éva: színész. A Jászai Mari-díjas színész jelenleg a Komáromi Jókai Színház társulatának a tagja, de emellett számos filmben bizonyította tehetségét. A 2014-es Gyerekek című filmdrámáért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó díjat a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon. 2017-ben a Cannes-i filmesztivál vörös szőnyegén vonult fel Kristóf György oldalán a Kihűlés című dráma kapcsán.Rendezvényünk ez alkalommal különösen interaktív lesz: számítunk a te közreműködésedre is. A regisztrációs felületen felteheted kérdésed a témával kapcsolatban, amelyekből egy egész paklit állítunk majd össze. A meghívott vendégek ebből húznak majd, és beszélgetnek róla – de a helyszínen is lesz lehetőség kérdezni, beszélgetni.

Helyszín: Loffice Wien, Schottenfeldgasse 85, 1070 Wien

Jegyek elővételben: 23 EUR / fő / előadás

Jegyek a helyszínen: 28 EUR / fő / előadás

Regisztráció és jegyvásárlás: https://bit.ly/3tfGzuf

2023. September 23., Saturday, 10:00–12:00

IRODALMI REGGELI Szabados Ágival és Durica Katarinával – Játékszín, Julius Meiné Színpad

Durica Katarina író, újságíró, a figyelés és a megfigyelés mestere. Bátran nyúl tabunak számító témákhoz, legyen szó a dunaszerdahelyi maffiavilág titkairól és áldozatairól, a prostitúció és a diplomaták világának összefonódásairól vagy a béranyaság kérdéséről. A rendes lányok csendben sírnak című regényével vált ismertté, majd a kortárs irodalmi élet megkerülhetetlen alakjává. A kötet azóta tíz kiadást ért meg, színpadra is állították. Ahogyan ennél a könyvnél, úgy második, Városi rókák című regényében is azoknak a kiszolgáltatott nőknek ad hangot, akiket egyébként nem hall meg a világ. Legutóbbi kötetében, amely a
Mennyit adtál érte? címet viseli, a béranyaság témájának feldolgozásával ismét olyan nők sorsával foglalkozik, akiknek életéről és problémáiról hallgatni szokás. Durica Katarina minden munkája mögött alapos kutatás és terepmunka rejlik, így minden bizonnyal izgalmas beszélgetésre számíthatnak azok, akik szeptember 23-án, szombaton 10 órától Szabados Ági és Durica Katarina társaságában töltik a reggelt a Játékszínben.

2022. October 19., Wednesday, 18:00–21:00

Mert nőnek lenni jó klubest: Durica Kati könyvének bemutatója – Buena Coffee House

Mennyit adtál érte? címmel jelenik meg idén ősszel a felvidéki származású, Brüsszelben élő írónő, Durica Kati, legújabb könyve.

Azt mondják egy nő mindenre képes, ha gyermeket akar, de mennyire igaz ez a kijelentés? S milyen az ára ennek a bármit megadnék érte állapotnak? Hogy vannak a petesejtdonorok? S a béranyák?
Három szál, három történet, három Nő.

Gyertek beszélgessünk együtt Dunaszerdahelyen egy nagyon is aktuális kérdéskörről!

2022. October 15., Wednesday, 17:00

Durica Katarina: Mennyit adtál érte? – Nemzeti Táncszínház

17.00 Nagyszínpad

Durica Katarina: Mennyit adtál érte?

A szerzővel Galán Angéla beszélget
Közreműködik: Borbély Alexandra

Lányok és asszonyok, béranyák és biológiai szülők, petesejtdonorok és meddő nők.
Lemondás, pénztelenség, kiszolgáltatottság az egyik oldalon; szégyen, remény és hatalom a másik oldalon.
Vannak nők, akik elmennek a falig, hogy gyerekük legyen, hogy megtalálják a boldogságukat, hogy kerek legyen az életük, és vannak nők, akik mindenre képesek azért, hogy a felszínen maradjanak, hogy fel tudják nevelni a gyerekeiket, hogy normális körülmények között túléljék ezt az életet.
Durica Katarina új regényében ismét tabutémákat döntöget, és ahogy azt tőle már
megszokhattuk: ő is újra elmegy a falig, de ő azért, hogy megírja azoknak a sorsát, akik nem beszélnek, vagy akikről mindenki más hallgatni szokott.

A Piros Hó kiadó programja.

2020. April 25., Monday, 18:00

Femspace szalon – Nők és a háború

A történelmet leírni és elmesélni is a férfiak szemszögéből szoktuk. Csaták helyszínét, hadvezérek neveit, az elesett katonák számát jegyezzük fel, de arról sokkal kevesebb szó esik még manapság is, hogy a nők hogyan élik meg és élik túl az erőszakot. Az est folyamán nem csak arra keressük a választ, hogy a huszadik század viharai hogyan hatottak a női lakosságra, hanem arra is, milyen feldolgozási, ábrázolási módjaink vannak ennek bemutatására.Az est folyamán könyvvásárlásra és dedikálásra is lehetőség lesz.

A pódiumbeszélgetés résztvevői:
Pető Andrea, Durica Katarina és
Tóth Erzsébet FanniA beszélgetés moderátora:
Bencze Mariann, a KultPult alapító-vezetője

2021. June 3., Thursday, 17:00

Durica Katarina a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Katarina Durica és Kali Ágnes egy izgalmas beszélgetésre várja az irodalom rajongóit a Könyvhéten! Gyere, és ismerd meg az írónőt személyesen!
DURICA KATARINA (1983, Pozsony) író, újságíró. ,,A nők történetei érdekelnek, a kemény témákat keresem.”– vallja a szerző. A rendes lányok csendben sírnak című bestseller-regénye a felvidéki magyar maffia áldozatairól szól. Negyedik könyve, a Városi rókák (2020), a brüsszeli éjszakai élet, a diplomatafeleségek, a kiszolgáló személyzet és a prostituáltak világát mutatja be.
Író-olvasó találkozó: Bánffy-palota udvar, csütörtökön 18:00 — 19:00 óra között.

2020. December 4., Friday, 17:00

Városi rókák / dedikálás / Dunaszerdahely

Kiülök a Buena teraszára egy forró teára és aki arra jár és kéri, annak dedikálom az új regényt. Viszek pár példányt, a helyszínen megvásárolható. Én maszkot és kesztyűt viselek, negatív a tesztem, vigyázunk és örülünk egymásnak! Szerintem gyertek!

2020. November 30., Monday, 19:00

Durica Katarina Városi rókák / bemutató

Családanyák és prostituáltak, diplomaták és stricik, cselédek és szerencsevadászok. Ki gondolná, hogy ők kötik össze Budapestet, Brüsszelt és Gömört? A rendes lányok csendben sírnak című bestseller után Durica Katarina ismét egy kívülről láthatatlan világba vezeti be olvasóit. A hatalom, a kiszolgáltatott nők, a kompromisszumok és lázadások világába. A szerző új regénye izgalmas krimi, felkavaróan őszinte vallomások sora, három nő harcának és útkeresésének felemelő története.